w

Sałatka z brokułów i pęczaku

Pęczak z powodzeniem zastępuje ryż w sałatkach. W tej świetnie komponuje się z warzywami, suszonymi morelami i pestkami dyni. Sałatkę tę można podać jako treściwe danie w środku dnia. Można dodać do niej nieco pokruszonego sera, na przykład fety, by zawierała więcej białka.

Składniki:

  • 150 g pęczaku
  • 200 g różyczek brokułów
  • 3 cukinie, pokrojone w grube plastry
  • 100 g groszku cukrowego, pokrojonego na połówki
  • 60 g suszonych moreli, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 30 g pestek dyni
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Wypłukać pęczak dwa razy w misce, mieszając go ręką i zlewając mętną wodę. Odcedzić przez sitko, wsypać do rondla i zalać 750 ml zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć rondel i gotować bardzo powoli około 30 minut. Pęczak powinien wchłonąć większość wody, ale pozostać nieco twardawy. Starannie odlać.
  • W czasie gdy pęczak się gotuje, doprowadzić do wrzenia wodę w drugim rondlu. Wrzucić brokuły, cukinię oraz groszek cukrowy i doprowadzić ponownie do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować warzywa 3-4 minuty, żeby trochę zmiękły. Starannie odlać i przelać zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania.
  • Wymieszać wszystkie składniki sosu w dużej misce. Mieszając dodać morele. Kiedy kasza i warzywa się ugotują, od razu starannie wymieszać je z sosem. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Przykryć i odstawić, żeby sałatka nieco przestygła.
  • Tuż przed podaniem, na ciepło lub na zimno, dodać do sałatki pestki dyni. Podawać z chlebem razowym.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1652 głosów)