Składniki:
- 150 g pęczaku
- 200 g różyczek brokułów
- 3 cukinie, pokrojone w grube plastry
- 100 g groszku cukrowego, pokrojonego na połówki
- 60 g suszonych moreli, pokrojonych w cienkie plasterki
- 30 g pestek dyni
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Wypłukać pęczak dwa razy w misce, mieszając go ręką i zlewając mętną wodę. Odcedzić przez sitko, wsypać do rondla i zalać 750 ml zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć rondel i gotować bardzo powoli około 30 minut. Pęczak powinien wchłonąć większość wody, ale pozostać nieco twardawy. Starannie odlać.
- W czasie gdy pęczak się gotuje, doprowadzić do wrzenia wodę w drugim rondlu. Wrzucić brokuły, cukinię oraz groszek cukrowy i doprowadzić ponownie do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować warzywa 3-4 minuty, żeby trochę zmiękły. Starannie odlać i przelać zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania.
- Wymieszać wszystkie składniki sosu w dużej misce. Mieszając dodać morele. Kiedy kasza i warzywa się ugotują, od razu starannie wymieszać je z sosem. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Przykryć i odstawić, żeby sałatka nieco przestygła.
- Tuż przed podaniem, na ciepło lub na zimno, dodać do sałatki pestki dyni. Podawać z chlebem razowym.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
50 minut