w

Sałatka z awokado i surimi

Ekskluzywna przystawka z dojrzałego awokado i surimi. Przepis na tę sałatkę jest bardzo prosty, a smakuje ona naprawdę wspaniale.

Składniki:

  • 1 duże, dojrzałe awokado
  • 6 paluszków surimi
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 kubeczka (60 g) jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz, szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:

  • Awokado myjemy, przekrawamy wzdłuż dłuższego boku i odkręcamy połówkę.
  • Wyciągamy pestkę i drylujemy delikatnie miąższ awokado.
  • Paluszki surimi obieramy z foli, kroimy na około 6 części i skrapiamy 2 łyżkami soku z cytryny.
  • Jogurt naturalny łączymy z łyżką majonezu, dodajemy szczyptę soli i ostrej, czerwonej papryki oraz świeżo mielonego pieprzu.
  • Miąższ awokado delikatnie rozdrabniamy nożem i dodajemy wraz z posiekanymi paluszkami surimi do sosu jogurtowo-majonezowego i wszystko delikatnie mieszamy.
  • Tak przygotowany farszem wypełniamy wydrylowane łódeczki awokado.
  • Przed podaniem chłodzimy sałatkę minimum 15 minut w lodówce.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (1218 głosów)