Składniki:
- 1 duże, dojrzałe awokado
- 6 paluszków surimi
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 kubeczka (60 g) jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
- Awokado myjemy, przekrawamy wzdłuż dłuższego boku i odkręcamy połówkę.
- Wyciągamy pestkę i drylujemy delikatnie miąższ awokado.
- Paluszki surimi obieramy z foli, kroimy na około 6 części i skrapiamy 2 łyżkami soku z cytryny.
- Jogurt naturalny łączymy z łyżką majonezu, dodajemy szczyptę soli i ostrej, czerwonej papryki oraz świeżo mielonego pieprzu.
- Miąższ awokado delikatnie rozdrabniamy nożem i dodajemy wraz z posiekanymi paluszkami surimi do sosu jogurtowo-majonezowego i wszystko delikatnie mieszamy.
- Tak przygotowany farszem wypełniamy wydrylowane łódeczki awokado.
- Przed podaniem chłodzimy sałatkę minimum 15 minut w lodówce.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
20 minut