w

Sałatka z awokado, gruszką i granatem

Jeżeli jesteście otwarci na kuchnię fusion, to zestawienie słodkiej gruszki i granatu z orzechowym smakiem awokado, lekko zaostrzonym cebulą, spełni wasze nieco wyrafinowane oczekiwania. Sałatka jest na tyle pożywna, że zastępuje na talerzu węglowodanowy składnik naszego dania jak ryż, ziemniaki, czy kaszę. Bez pary też jej ładnie i wciąż sycąco.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 gruszka
  • 1/2 owocu granatu
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • serek typu bałkańskiego lub feta do posypania
  • ok. 50 g płatków migdałów uprażonych na suchej patelni

Przygotowanie:

  • Awokado kroimy na cienkie plasterki i układamy na talerzu lub w płytkiej salaterce.
  • Na awokado kładziemy pokrojoną w cienkie plasterki gruszkę, następnie posypujemy sparzoną we wrzątku i pokrojoną w talarki cebulą, a na wierzch owoce granatu.
  • Całość polewamy dressingiem – składniki rozrabiamy w słoiczku, energicznie nim potrząsając, aż sos będzie gładki.
  • Na wierzch kruszymy ser (wg uznania) i płatki migdałów.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (937 głosów)