w

Sałatka z awokado, chili i wołowiną

Ta sałatka na ciepło jest smaczna i łatwo ją przygotować, kiedy mamy mało czasu. Podawać z kwaśną śmietaną lub greckim jogurtem dla złagodzenia ostrego smaku chili.

Składniki:

  • 500 g chudego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 łyżeczka pokruszonych suszonych płatków chili
  • 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
  • 3 łyżki posiekanego świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  • Mocno rozgrzać patelnię o grubym dnie. Wrzucić mięso i smażyć przez 2–3 minuty, mieszając, żeby rozdrobnić większe grudki.
  • Dodać czosnek i pokruszone chili. Smażyć jeszcze przez 6–8 minut, żeby lekko przyrumienić, często mieszając. Dodać pastę pomidorową, oregano i sok z cytryny. Smażyć na małym ogniu przez 2–3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
  • W czasie gdy mięso się smaży, wrzucić do szerokiej salaterki sałatę, awokado, cebulę i pomidory. Dodać mięso i wymieszać. Posypać niewielką ilością chipsów, a resztę włożyć do osobnej miski. Podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

14 minut

Całkowity czas:

29 minut


Średnia 5 / 5 (1165 głosów)