Składniki:
- 500 g chudego mięsa wołowego
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 łyżeczka pokruszonych suszonych płatków chili
- 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
- 3 łyżki posiekanego świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Mocno rozgrzać patelnię o grubym dnie. Wrzucić mięso i smażyć przez 2–3 minuty, mieszając, żeby rozdrobnić większe grudki.
- Dodać czosnek i pokruszone chili. Smażyć jeszcze przez 6–8 minut, żeby lekko przyrumienić, często mieszając. Dodać pastę pomidorową, oregano i sok z cytryny. Smażyć na małym ogniu przez 2–3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
- W czasie gdy mięso się smaży, wrzucić do szerokiej salaterki sałatę, awokado, cebulę i pomidory. Dodać mięso i wymieszać. Posypać niewielką ilością chipsów, a resztę włożyć do osobnej miski. Podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
14 minut
Całkowity czas:
29 minut