w

Sałatka wujka Tadka

Właściwie to już nie pamiętam gdzie są źródła tej wspaniałej sałatki. Ale zawsze była u wujka Tadka na rodzinnych imprezach.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 g selera korzeniowego w słoiku, odsączonego z zalewy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200 g szynki, pokrojonej w kostkę
  • 100 g startego sera żółtego
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać. Białka oddzielić od żółtek. Drobno posiekać oddzielnie białka i oddzielnie żółtka.
  • W dużej szklanej salaterce ułożyć warstwę selera, na niej rozprowadzić odrobinę majonezu, kukurydzę, żółtka, znów majonez, szynkę, majonez, białka, i ponownie majonez. Wierzch posypać serem żółtym i wstawić na godzinę do lodówki.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

90 minut


Średnia 5 / 5 (889 głosów)