w

Sałatka warzywna z komosą ryżową

Lekka, prosta sałatka z komosą ryżową (quinoa) i warzywami gotowanymi na parze w lekkim sosie vinaigrette.

Składniki:

  • 1L wody
  • 350 g komosy ryżowej
  • 3 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 165 g kukurydzy
  • 150 g groszku

Przygotowanie:

  • W rondelku zagotować wodę z komosą. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut, aż komosa będzie miękka i wchłonie całą wodę.
  • Do osobnego garnka wlać wodę, a nad poziomem wody umieścić sitko do gotowania na parze. Doprowadzić wodę do wrzenia, a na sitku położyć marchewkę, kukurydzę, groszek i brokuły. Przykryć i gotować 5-10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nadal jędrne.
  • W misce wymieszać ugotowaną komosę z warzywami.
  • Rozmieszać oliwę z sokiem cytrynowym, chili i pieprzem cayenne. Polać komosę z warzywami i wymieszać.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1033 głosów)