Składniki:
- 600 g kapusty włoskiej
- 300 g białej kapusty
- 2 marchewki
- 1/2 łyżeczki nasion kopru
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu
- sól do smaku
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Warzywa drobno pokroić, wymieszać z przyprawami. Posypać solą i cukrem, odstawić na 2 godziny.
- Szklankę wody zagotować z sokiem z cytryn. Dodać olej i doprawić solą.
- Warzywa lekko odcisnąć i układać w słoikach. Zalać marynatą.
- Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
160 minut