w

Sałatka warzywna na zimę

Taką sałatkę bardzo łatwo przygotować w sezonie, zapakować do słoików, a potem będzie jak znalazł na przystawkę lub dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 600 g kapusty włoskiej
  • 300 g białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • sól do smaku
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

  • Warzywa drobno pokroić, wymieszać z przyprawami. Posypać solą i cukrem, odstawić na 2 godziny.
  • Szklankę wody zagotować z sokiem z cytryn. Dodać olej i doprawić solą.
  • Warzywa lekko odcisnąć i układać w słoikach. Zalać marynatą.
  • Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

160 minut


Średnia 5 / 5 (1056 głosów)