Składniki:
- 3 ziemniaki
- 2 duże marchewki, obrane
- 2 umyte, korzenie i liście odcięte
- 0,5cebuli, posiekanej
- 3 puszki (po 120 g każda) śledzi w oleju
- 6 łyżek majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotować wodę. Dodać ziemniaki, marchewkę i buraki i ugotować do miękkości (15-20 minut – ziemniaki, 25-30 minut – marchew, 40 minut – buraki). Odcedzić i ostudzić warzywa.
- Obrać ziemniaki i buraki. Zetrzeć na tarce ziemniaki, buraki i marchew, każde do osobnej miseczki.
- Na dnie szklanego naczynia ułożyć warstwę składającą się z połowy cebuli i połowy posiekanych śledzi. Przykryć ją warstwą połowy ziemniaków, następnie nałożyć połowę marchwi i na koniec połowę buraków.
- Ostatnią warstwę posmarować 3 łyżkami majonezu i oprószyć solą i pieprzem. Powtórzyć wszystkie 3 warstwy
- Przykryć sałatkę folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Porcja dla:
20 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
115 minut