Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanego usmażonego bekonu
- 1,5 główki sałaty lodowej, podartej na mniejsze części
- 1 szklanka posiekanego selera naciowego
- 1 szklanka posiekanej zielonej papryki
- 1 szklanka posiekanego szczypiorku
- 2 szklanki posiekanych pieczarek
- 2 szklanki groszku
- 2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać.
- W tym czasie na suchej patelni, na średnim ogniu usmażyć bekon, aż będzie chrupiący. Pokruszyć.
- Połowę sałaty wyłożyć na dnie szklanej, płaskiej miski. Następnie ułożyć warstwę selera naciowego, zielonej papryki, szczypiorku, pieczarek, groszku i jajek. Na koniec ułożyć warstwę z reszty sałaty.
- Przygotować sos: wymieszać majonez z cukrem, czosnkiem i curry. Wyłożyć równomiernie na wierzchu sałatki. Posypać pokruszonym bekonem i parmezanem. Wstawić do lodówki do czasu podania.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
45 minut