w

Sałatka warstwowa z selerem, papryką i pieczarkami

Ta sałatka zawdzięcza swój niesamowity smak dressingowi. Można go przygotować dzień wcześniej, żeby się dobrze przegryzł. Zamiast parmezanu można użyć innego ostrego sera żółtego.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanego usmażonego bekonu
  • 1,5 główki sałaty lodowej, podartej na mniejsze części
  • 1 szklanka posiekanego selera naciowego
  • 1 szklanka posiekanej zielonej papryki
  • 1 szklanka posiekanego szczypiorku
  • 2 szklanki posiekanych pieczarek
  • 2 szklanki groszku
  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać.
  • W tym czasie na suchej patelni, na średnim ogniu usmażyć bekon, aż będzie chrupiący. Pokruszyć.
  • Połowę sałaty wyłożyć na dnie szklanej, płaskiej miski. Następnie ułożyć warstwę selera naciowego, zielonej papryki, szczypiorku, pieczarek, groszku i jajek. Na koniec ułożyć warstwę z reszty sałaty.
  • Przygotować sos: wymieszać majonez z cukrem, czosnkiem i curry. Wyłożyć równomiernie na wierzchu sałatki. Posypać pokruszonym bekonem i parmezanem. Wstawić do lodówki do czasu podania.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1254 głosów)