w

Sałatka warstwowa z łososiem

Wspaniała sałatka z grillowanym łososiem i warzywami gotowanymi na parze. Sos zawiera maślankę, więc całość jest relatywnie dietetyczna, a w dodatku wygląda niesamowicie na stole.

Składniki:

  • 180 ml maślanki
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1/2 ząbka czosnku, zgniecionego w prasce
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • W słoiku wymieszać maślankę z majonezem, octem i czosnkiem. Zamknąć słoik i potrząsać, aż się wszystko połączy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać szczypiorek. Wstawić do lodówki.
  • Do garnka wlać wodę i ustawić (nad jej powierzchnią) sitko do gotowania na parze. Doprowadzić wodę do wrzenia. Do sitka włożyć fasolkę. Przykryć garnek i gotować przez 4-5 minut. Odcedzić i odstawić aby fasolka wystygła.
  • Rozgrzać grill (lub patelnię grillową) do średniej temperatury. Ruszt lekko nasmarować olejem roślinnym. Posmarować łososia olejem, oprószyć solą i pieprzem.
  • Piec łososia na grillu przez ok. 6-8 minut z każdej strony, aż mięso da się łatwo rozdzielać widelcem.
  • W szklanej misce układać warstwy: sałaty, pomidorów, kukurydzy, ogórka, fasolki i jajek. Na górze ułożyć kawałki łososia. Posypać bekonem i dymką. Obok w sosjerce podać sos.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

45 minut

Czas gotowania:

21 minut

Całkowity czas:

66 minut


Średnia 5 / 5 (1451 głosów)