Składniki:
- 180 ml maślanki
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1/2 ząbka czosnku, zgniecionego w prasce
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W słoiku wymieszać maślankę z majonezem, octem i czosnkiem. Zamknąć słoik i potrząsać, aż się wszystko połączy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać szczypiorek. Wstawić do lodówki.
- Do garnka wlać wodę i ustawić (nad jej powierzchnią) sitko do gotowania na parze. Doprowadzić wodę do wrzenia. Do sitka włożyć fasolkę. Przykryć garnek i gotować przez 4-5 minut. Odcedzić i odstawić aby fasolka wystygła.
- Rozgrzać grill (lub patelnię grillową) do średniej temperatury. Ruszt lekko nasmarować olejem roślinnym. Posmarować łososia olejem, oprószyć solą i pieprzem.
- Piec łososia na grillu przez ok. 6-8 minut z każdej strony, aż mięso da się łatwo rozdzielać widelcem.
- W szklanej misce układać warstwy: sałaty, pomidorów, kukurydzy, ogórka, fasolki i jajek. Na górze ułożyć kawałki łososia. Posypać bekonem i dymką. Obok w sosjerce podać sos.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
45 minut
Czas gotowania:
21 minut
Całkowity czas:
66 minut