w

Sałatka w stylu tabbouleh

Moja wersja tej tradycyjnej libańskiej sałatki z kaszką bulgur. Lekka, aromatyczna sałatka pełna warzyw prosto z ogrodu – pomidory, ogórki, cebulka i dużo, dużo pietruszki. Schłodzić przed podaniem!

Składniki:

  • 1 szklanka (140 g) kaszy bulgur
  • 3 pomidory, pokrojone
  • 2 ogórki, obrane i pokrojone
  • 3 dymki, posiekane
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione

Przygotowanie:

  • Kaszę bulgur zalać 2 szklankami wrzątku i odstawić na 30 minut. Odcedzić.
  • W misce wymieszać bulgur z pomidorami, ogórkiem, cebulką, czosnkiem, przyprawami, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem jeszcze raz wymieszać.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

255 minut


Średnia 5 / 5 (674 głosów)