Składniki:
- 250 g fasoli perłowej
- 4 płaty matiasów
- 2 szklanki mleka
- 2 jabłka
- 2 kiszone ogórki
Przygotowanie:
- Fasolę dobrze opłukać, zagotować a następnie odstawić na 2 godziny (nie odcedzając). Po upływie 2 godzin ponownie zagotować fasolę (stale w tej samej wodzie) i gotować do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzić i odstawić.
- W tym czasie płaty śledziowe włożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić na 1 godzinę.
- Wymoczone śledzie odcedzić i pokroić w kostkę. Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę.
- Wymieszać wszystkie składniki, dodać tyle majonezu, żeby ładnie połączył składniki, doprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
160 minut