w

Sałatka śledziowa z fasolą

Śledzie i fasola to ciekawe połączenie. Jadłam tę sałatkę u znajomej i tak mi smakowała, że od razu wzięłam przepis. Aby skrócić czas przygotowania można użyć fasoli z puszki.

Składniki:

  • 250 g fasoli perłowej
  • 4 płaty matiasów
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jabłka
  • 2 kiszone ogórki

Przygotowanie:

  • Fasolę dobrze opłukać, zagotować a następnie odstawić na 2 godziny (nie odcedzając). Po upływie 2 godzin ponownie zagotować fasolę (stale w tej samej wodzie) i gotować do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzić i odstawić.
  • W tym czasie płaty śledziowe włożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić na 1 godzinę.
  • Wymoczone śledzie odcedzić i pokroić w kostkę. Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę.
  • Wymieszać wszystkie składniki, dodać tyle majonezu, żeby ładnie połączył składniki, doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

160 minut


Średnia 5 / 5 (1014 głosów)