Składniki:
- 200 g brązowego długoziarnistego ryżu
- 125 g rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
- 1 duża marchewka, pokrojona w słupki
- 2 cebulki dymki, posiekane
- 1 gruszka azjatycka nashi, obrana i pokrojona w kostkę
- 55 g rodzynków
- 4 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
Przygotowanie:
- Wsypać ryż do rondla, zalać 600 ml zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu 30-40 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- W czasie, gdy ryż stygnie, przyrządzić sos. Wrzucić tofu do miksera, dodać musztardę, ocet, czosnek i sok z pomarańczy. Zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.
- Wlać sos do dużej miski. Dodać rzodkiewkę, marchewkę, dymkę, gruszkę nashi, rodzynki i posiekaną kolendrę. Starannie wymieszać, następnie dodać ryż i znów wymieszać. Podawać sałatkę w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzoną.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
50 minut
Całkowity czas:
50 minut