w

Sałatka niemiecka z mortadelą

Ta niemiecka sałatka z mięsem jest bardzo prosta w przygotowaniu. Mortadela, ogórki konserwowe, pomidory i szczypiorek w przepysznym sosie octowym.

Składniki:

  • 90 g mortadeli
  • 0,5 łyżeczki świeżego szczypiorku, drobno posiekanego
  • 0,5 łyżeczki świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 0,5 łyżeczki rozgniecionego czosnku
  • 1 mała cebula, drobno posiekana

Przygotowanie:

  • Pokroić mortadelę w plasterki o grubości 1/2 cm, a następnie w 1/2 cm paski. Włożyć do miski.
  • W średniej misce trzepaczką wymieszać ocet z olejem. Dodać czosnek, cebulę, pomidora, szczypiorek i pietruszkę. Pokroić ogórki wzdłuż w długie, cienkie plasterki i dodać je do sosu. Polać sosem mortadelę i dobrze wymieszać. Przykryć i włożyć do lodówki na 2 godziny. Podawać na zimno.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

140 minut


Średnia 5 / 5 (878 głosów)