Składniki:
- 90 g mortadeli
- 0,5 łyżeczki świeżego szczypiorku, drobno posiekanego
- 0,5 łyżeczki świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
- 0,5 łyżeczki rozgniecionego czosnku
- 1 mała cebula, drobno posiekana
Przygotowanie:
- Pokroić mortadelę w plasterki o grubości 1/2 cm, a następnie w 1/2 cm paski. Włożyć do miski.
- W średniej misce trzepaczką wymieszać ocet z olejem. Dodać czosnek, cebulę, pomidora, szczypiorek i pietruszkę. Pokroić ogórki wzdłuż w długie, cienkie plasterki i dodać je do sosu. Polać sosem mortadelę i dobrze wymieszać. Przykryć i włożyć do lodówki na 2 godziny. Podawać na zimno.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
140 minut