w

Sałatka nicejska z kuskusem i fasolką

Jest to sałatka o prawdziwie śródziemnomorskim smaku i aromacie. Kuskus wymieszany z jasnozieloną fasolą flageolet, a następnie z zieloną fasolką, pomidorami i ogórkami, polewamy pikantnym sosem przyrządzonym z suszonych na słońcu pomidorów. Ta sałatka to pyszny lunch na gorący dzień.

Składniki:

  • 250 g kuskusu
  • 400 ml wrzątku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 140 g zielonej fasolki szparagowej
  • ½ ogórka
  • 820 g fasolki flageolet z puszki, odsączonej i przepłukanej
  • 1 mała czerwona cebula, posiekana
  • 200 g pomidorków koktajlowych cherry, pokrojonych na połówki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 8 filetów anchois, odsączonych z zalewy i przekrojonych wzdłuż na połówki
  • 75 g czarnych oliwek

Przygotowanie:

  • Przyrządzić sos. W słoiku z zakrętką mocno potrząsając, wymieszać sok z cytryny z oliwą, suszonymi pomidorami i pieprzem. Odstawić.
  • Wsypać kuskus do dużej miski i zalać wrzątkiem. Dodać oliwę i suszone zioła, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut, aż kuskus wchłonie całą wodę. Odkryć, spulchnić widelcem i odstawić do ostygnięcia.
  • Gotować zieloną fasolkę na parze 3-4 minuty, aż zmięknie, lecz pozostanie jędrna. Odcedzić, zahartować zimną, bieżącą wodą. Przekroić na połówki.
  • Pokroić ogórek w grube plastry, a każdy z nich na ćwiartki. Wymieszać z kuskusem, fasolką flageolet, zieloną fasolką szparagową, cebulą i pomidorami. Wlać sos i wymieszać delikatnie, ale starannie. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, pamiętając, że anchois są słone.
  • Przełożyć sałatkę do salaterki. Udekorować jajkami ugotowanymi na twardo, filetami anchois i czarnymi oliwkami.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

05 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1813 głosów)