w

Sałatka na bakłażanie

Jedna z moich ulubionych sałatek w stylu śródziemnomorskim. Pomidory, feta, cukinia i czosnek na plastrach smażonego bakłażana.

Składniki:

  • 1 średni bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie:

  • Bakłażana pokroić wzdłuż w plastry, posolić i odstawić na 30 minut, aby puścił sok. Następnie opłukać i osuszyć na papierowych ręcznikach.
  • Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Czosnek drobno posiekać, a ser pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cukinię, aż zmięknie. Odłożyć na bok. Usmażyć bakłażana i odstawić do przestudzenia.
  • Pomidory pokroić w kostkę, wymieszać z cukinią, czosnkiem i fetą. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Skropić oliwą.
  • Plastrami bakłażana wyłożyć salaterkę, a na wierzch nakładać sałatkę. Udekorować gałązkami tymianku.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1114 głosów)