Składniki:
- 1 średni bakłażan
- 1 mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera feta
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
- Bakłażana pokroić wzdłuż w plastry, posolić i odstawić na 30 minut, aby puścił sok. Następnie opłukać i osuszyć na papierowych ręcznikach.
- Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Czosnek drobno posiekać, a ser pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cukinię, aż zmięknie. Odłożyć na bok. Usmażyć bakłażana i odstawić do przestudzenia.
- Pomidory pokroić w kostkę, wymieszać z cukinią, czosnkiem i fetą. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Skropić oliwą.
- Plastrami bakłażana wyłożyć salaterkę, a na wierzch nakładać sałatkę. Udekorować gałązkami tymianku.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
55 minut