Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych, umytych ale nie obranych
- sól
- 500 g marchewki, starte na grubych oczkach
- 5 łyżeczek cukru
- 1/2 kg cebuli, pokrojonej w plastry
Przygotowanie:
- Ogórki pokroić w plastry, posolić i odstawić na 2 godziny, po czym odsączyć z wody.
- Marchewkę zasypać cukrem. Odstawić.
- Cebulę lekko posolić. Odstawić.
- Ocet zagotować z olejem. W tym czasie w dużym garnku wymieszać warzywa.
- Zalać gorącą zalewą warzywa w garnku, dodać natkę pietruszki i czosnek, i dobrze wymieszać.
- Nałożyć mieszankę warzywną do słoiczków i zakręcić.
- Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Pasteryzacja:
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
155 minut