w

Sałatka marynowana z ogórków

Sezon na młode warzywa to też czas, aby pomyślec o przygotowaniu zapasów na zimę. Ta sałatka to jedna z pyszniejszych jakie można zjeść u mojej mamy.

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych, umytych ale nie obranych
  • sól
  • 500 g marchewki, starte na grubych oczkach
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1/2 kg cebuli, pokrojonej w plastry

Przygotowanie:

  • Ogórki pokroić w plastry, posolić i odstawić na 2 godziny, po czym odsączyć z wody.
  • Marchewkę zasypać cukrem. Odstawić.
  • Cebulę lekko posolić. Odstawić.
  • Ocet zagotować z olejem. W tym czasie w dużym garnku wymieszać warzywa.
  • Zalać gorącą zalewą warzywa w garnku, dodać natkę pietruszki i czosnek, i dobrze wymieszać.
  • Nałożyć mieszankę warzywną do słoiczków i zakręcić.
  • Pasteryzacja:

  • Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

155 minut


Średnia 5 / 5 (1378 głosów)