w

Sałatka makaronowa z owocami

Ananas i gruszka nadają tej sałatce słodki posmak, a pieprz kajeński i odrobina octu balsamicznego sprawiają, że jest pikantna. Sałatka zawiera też makaron, chudą szynkę, ostry ser, owoce i warzywa. Jest dość pożywna, więc możemy ją podawać jako podstawowe danie na lunch albo na kolację.

Składniki:

  • 340 g kolorowego makaronu
  • 50 g fasolki szparagowej
  • 100 g ostrego żółtego sera (np. cheddar), pokrojonego w kostkę
  • 150 g chudej, gotowanej szynki, pokrojonej w kostkę lub w cienkie paski
  • 100 g świeżego ananasa, pokrojonego w kostkę
  • ½ małej cebuli, drobno posiekanej
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
  • ½ łyżeczki korniszonów, posiekanych
  • 1 gruszka, obrana, pokrojona w kostkę

Przygotowanie:

  • Ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu (10–12 minut). Dokładnie odcedzić, przepłukać zimną wodą i znów dokładnie odcedzić.
  • Fasolkę szparagową gotować we wrzątku około 3 minut, aż nabierze jasnozielonego koloru i pozostanie krucha. Odcedzić, opłukać pod zimną wodą i ponownie odcedzić.
  • Do ugotowanego makaronu dodać ser, szynkę, ananasa, cebulę, majonez, jogurt, korniszony, gruszkę i cukier. Dokładnie wymieszać, a potem dodać do smaku sok cytrynowy, przyprawy i pieprz kajeński.
  • Listki sałat wymieszać z olejem, octem balsamicznym i odrobiną soku z cytryny. Rozdzielić je na 4 talerze, a następnie nałożyć na nie makaron z dodatkami.
  • Wokół każdej porcji ułożyć fasolkę, orzechy włoskie, ewentualnie suszone żurawiny. Podawać od razu.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

35 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1598 głosów)