w

Sałatka makaronowa z kurczakiem i sezamem

Orzeźwiająca, lekka sałatka makaronowa w znakomitym azjatyckim stylu. Doskonała na piknik lub na grillowanie. Smakuje wyśmienicie zaraz po przygotowaniu, ale jest jeszcze lepsza, gdy się ją zostawi na trochę w marynacie.

Składniki:

  • 35 g (1/4 szklanki) ziarna sezamowego
  • 450 g makaronu kokardki
  • 120 ml (1/2 szklanki) oleju roślinnego
  • 80 ml (1/3 szklanki) jasnego sosu sojowego
  • 80 ml (1/3 szklanki) octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

  • Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Wsypać ziarna sezamu i prażyć, często mieszając, aż się lekko podpieką. Zdjąć z ognia i odstawić.
  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron i gotować przez 8 do 10 minut, lub aż będzie al dente. Odcedzić i przepłukać w zimnej wodzie, aż całkiem ostygnie. Przełożyć do dużej miski.
  • Do słoika ze szczelną pokrywką wlać olej roślinny, sos sojowy, ocet i olej sezamowy, a następnie dodać cukier, nasiona sezamu, imbir i pieprz. Kilka razy wstrząsnąć słoikiem, by wszystko dobrze wymieszać.
  • Polać sosem sezamowym makaron i wymieszać, by sos równomiernie pokrył makaron. Na koniec dodać mięso kurczaka, kolendrę i dymkę, i delikatnie wymieszać.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1303 głosów)