Składniki:
- 35 g (1/4 szklanki) ziarna sezamowego
- 450 g makaronu kokardki
- 120 ml (1/2 szklanki) oleju roślinnego
- 80 ml (1/3 szklanki) jasnego sosu sojowego
- 80 ml (1/3 szklanki) octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie:
- Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Wsypać ziarna sezamu i prażyć, często mieszając, aż się lekko podpieką. Zdjąć z ognia i odstawić.
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron i gotować przez 8 do 10 minut, lub aż będzie al dente. Odcedzić i przepłukać w zimnej wodzie, aż całkiem ostygnie. Przełożyć do dużej miski.
- Do słoika ze szczelną pokrywką wlać olej roślinny, sos sojowy, ocet i olej sezamowy, a następnie dodać cukier, nasiona sezamu, imbir i pieprz. Kilka razy wstrząsnąć słoikiem, by wszystko dobrze wymieszać.
- Polać sosem sezamowym makaron i wymieszać, by sos równomiernie pokrył makaron. Na koniec dodać mięso kurczaka, kolendrę i dymkę, i delikatnie wymieszać.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
30 minut