w

Sałatka makaronowa gazpacho

Limonkowo-pomidorowy sos z ostrym akcentem papryczki jalapeño sprawia, że jest to znakomita sałatka na lato. Aby zmienić ją w danie główne, wystarczy dodać 250 g gotowanych krewetek lub kurczaka w kawałkach.

Składniki:

  • 225 g makaronu rotelle (koła od wozu) lub świderki
  • 4 posiekane dymki
  • 150 g (1 szklanka) posiekanej zielonej papryki
  • 1 papryka jalapeño (lub czuszka), bez nasion, bardzo drobno posiekana
  • 2 posiekane pomidory
  • 1 posiekany ogórek

Przygotowanie:

  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron i gotować przez 8 do 10 minut, aż będzie al dente, odcedzić.
  • W dużej misce wymieszać ugotowany makaron z cebulą, papryką, ostrą papryczką, pomidorami, ogórkiem, olejem, solą, czosnkiem, sokiem z limonki, czarnym pieprzem i sokiem pomidorowym. Dobrze wymieszać całość i wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem jeszcze raz wymieszać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

150 minut


Średnia 5 / 5 (957 głosów)