Składniki:
- 225 g makaronu rotelle (koła od wozu) lub świderki
- 4 posiekane dymki
- 150 g (1 szklanka) posiekanej zielonej papryki
- 1 papryka jalapeño (lub czuszka), bez nasion, bardzo drobno posiekana
- 2 posiekane pomidory
- 1 posiekany ogórek
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron i gotować przez 8 do 10 minut, aż będzie al dente, odcedzić.
- W dużej misce wymieszać ugotowany makaron z cebulą, papryką, ostrą papryczką, pomidorami, ogórkiem, olejem, solą, czosnkiem, sokiem z limonki, czarnym pieprzem i sokiem pomidorowym. Dobrze wymieszać całość i wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem jeszcze raz wymieszać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
150 minut