w

Sałatka libańska fattoush

Uwielbiam tę sałatkę i nigdy mi się nie nudzi. Jest pełna smaku. Sumac (lub sumak) to przyprawa ze zmielonych jagód, którą można dostać w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast niej można dodać 1 łyżkę startej skórki z cytryny.

Składniki:

  • 10 dużych liści rzymskiej sałaty pokrojonych w paski
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1/2 ogórka, pokrojonego w kostkę
  • 30 g rzodkiewek, pokrojonych w kostkę
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 25 g posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  • W misce umieścić sałatę i warzywa pokrojone w kostkę. Dodać zioła i sumac, oprószyć solą.
  • Z soku cytrynowego, czosnku i oliwy zrobić pastę – polać nią sałatkę.
  • Tuż przed podaniem zgrillować chlebki pitta i pokruszyć je na sałatkę.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (834 głosów)