w

Sałatka grecka z komosą ryżową

Pyszna, lekka sałatka z komosą ryżową, fetą i oliwkami, bogata w witaminy i białko. Doskonała na imprezy i do potraw z grilla.

Składniki:

  • 2 szkl. wody
  • 1 szkl. komosy ryżowej, przepłukanej
  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek
  • 1/3 szkl. oliwek Kalamata pokrojonych w plasterki
  • 1/3 szkl. pokruszonego sera feta
  • 1/3 szkl pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
  • 2 łyżki liści bazylii, posiekanych

Przygotowanie:

  • W garnku zagotować komosę w wodzie. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować przez ok. 15-20 min. aż komosa będzie miękka i wchłonie całą wodę.
  • Przełożyć komosę do dużej miski i odstawić aby całkiem ostygła.
  • Ostudzoną komosę polać oliwą i wymieszać. Dodać resztę składników. Dla smaku można też dodać sok z cytryny.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (943 głosów)