w

Sałatka fasolowa z paryczkami pimento

Prosta i bardzo smaczna sałatka z czterema rodzajami fasoli – szparagowa i czerwona fasola, lima oraz pinto, w lekkim sosie octowym.

Składniki:

  • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
  • 1 szklanka (235 ml) białego octu winnego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 zielona papryka, posiekana
  • 6 łodyg selera naciowego, posiekanych

Przygotowanie:

  • W dużej misce wymieszać trzepaczką cukier z octem i olejem.
  • Dodać cebulę, paprykę, seler, wszystkie rodzaje fasoli i pimento.
  • Wymieszać, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. Wstawić do lodówki na 2 godziny i od czasu do czasu zamieszać.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

135 minut


Średnia 5 / 5 (802 głosów)