w

Sałatka "Colesław" ze słonecznikiem

Letnia sałatka z białej kapusty, marchewki i zielonej papryki idealna do dań z grilla. Sos jest jogurtowo-majonezowy.

Składniki:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz
  • sól
  • 1/3 łyżeczki suszonej papryki chilli (pieprz cayenne)

Przygotowanie:

  • Wymieszaj jogurt z majonezem, dopraw do smaku i schowaj do lodówki.
  • Usuń z kapusty głąb, posiekaj ją, umyj i odsącz.
  • Marchew obierz i zetrzyj na tarce, paprykę pokrój na cienkie paski.
  • Wymieszaj warzywa, lekko oprósz solą, pieprzem oraz chilli i odstaw na 10 minut.
  • Polej warzywa sosem, wymieszaj i schłódź.
  • Przed podaniem posyp słonecznikiem uprażonym na złoty kolor na suchej patelni.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (873 głosów)