Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- pół bagietki lub kilka kromek chleba na grzanki
- kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rumiano na dwóch łyżkach oliwy z oliwek.
- Masło rozpuszczamy, wrzucamy na nie pokrojoną w kostkę bagietkę / chleb i dokładnie mieszamy aby pieczywo wchłonęło całe masło. Smażymy na złocisty kolor ok. 5 minut, cały czas na małym ogniu.
- Przygotowujemy sos: do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy resztę składników i miksujemy całość blenderem. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Liście sałaty myjemy, odsączamy z wody i wykładamy do misek. Na to kładziemy kurczaka, a potem grzanki. Polewamy sosem.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
35 minut