Składniki:
- 1 brokuł podzielony na różyczki
- 4 niewielkie ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 1 marchewka
- 5-6 suszonych pomidorów
- 1 dymka (może być w towarzystwie szczypiorku)
- opcjonalnie połówka sałaty karbowanej lub rzymskiej (nie może być zbyt wiotka jak masłowa)
- garść uprażonych płatków migdałowych lub innych ulubionych bakalii czy ziaren (np. orzechów włoskich, nerkowców, pestek słonecznika, sezamu)
Przygotowanie:
- Brokuły i ziemniaki gotujemy al dente w wodzie lub na parze. Brokuły dzielimy na różyczki, a ziemniaki kroimy w plasterki.
- Marchewkę za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy w podłużne paski. Pomidory zaś kroimy w niewielkie kawałki, a dymkę drobno siekamy. Można również dodać połówkę sałaty, poszarpanej na średniej wielkości kawałki. (Wersja na zdjęciu jest bez sałaty.)
- Przygotowujemy dressing: wszystkie składniki wkładamy do słoiczka (np. po kaparach czy oliwkach), zakręcamy i wstrząsamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli sos jest bardzo gęsty, można dodać odrobinę wody.
- Warzywa polewamy dressingiem, posypujemy ulubionymi bakaliami lub ziarnami (ja użyłam sezamu), uprzednio uprażonymi na patelni. Sałatka po kilku minutach jest gotowa – jak tylko wszystkie aromaty się ze sobą odpowiednio połączą.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
35 minut