w

Sałatka brokułowa z sosem miodowo-czosnkowym

Pożywna sałatka, która bardzo dobrze smakuje solo jak i w parze z innymi składnikami dania głównego. Do tego zawiera same dobrodziejstwa dla naszego zdrowia nie tylko dzięki zawartości warzyw, ale także składnikom pysznego dressingu. Razem to prawdziwa bomba witaminowa.

Składniki:

  • 1 brokuł podzielony na różyczki
  • 4 niewielkie ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 1 marchewka
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 1 dymka (może być w towarzystwie szczypiorku)
  • opcjonalnie połówka sałaty karbowanej lub rzymskiej (nie może być zbyt wiotka jak masłowa)
  • garść uprażonych płatków migdałowych lub innych ulubionych bakalii czy ziaren (np. orzechów włoskich, nerkowców, pestek słonecznika, sezamu)

Przygotowanie:

  • Brokuły i ziemniaki gotujemy al dente w wodzie lub na parze. Brokuły dzielimy na różyczki, a ziemniaki kroimy w plasterki.
  • Marchewkę za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy w podłużne paski. Pomidory zaś kroimy w niewielkie kawałki, a dymkę drobno siekamy. Można również dodać połówkę sałaty, poszarpanej na średniej wielkości kawałki. (Wersja na zdjęciu jest bez sałaty.)
  • Przygotowujemy dressing: wszystkie składniki wkładamy do słoiczka (np. po kaparach czy oliwkach), zakręcamy i wstrząsamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli sos jest bardzo gęsty, można dodać odrobinę wody.
  • Warzywa polewamy dressingiem, posypujemy ulubionymi bakaliami lub ziarnami (ja użyłam sezamu), uprzednio uprażonymi na patelni. Sałatka po kilku minutach jest gotowa – jak tylko wszystkie aromaty się ze sobą odpowiednio połączą.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1642 głosów)