w

Sałatka brokułowa po włosku

Smaczna i kolorowa sałatka, idealna na piknik. Z brokułami, oliwkami, pomidorami i sercami karczochów. Warzywa marynowane we włoskim sosie sałatkowym pozostają chrupiące i aromatyczne.

Składniki:

  • 3 brokuły, podzielone na różyczki
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 3 puszki (po 180 g) dużych czarnych oliwek, posiekanych
  • 2 słoiki (po 200 g) marynowanych serc karczochów, pokrojonych na plasterki
  • 3 duże pomidory, posiekane
  • 3 pęczki zielonej cebulki, posiekane
  • 1 szklanka (235 ml) sosu włoskiego do sałatek

Przygotowanie:

  • W dużej misce wymieszać brokuły z cebulą, oliwkami, karczochami, pomidorami i cebulką.
  • Dodać sos i dobrze wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

1455 minut


Średnia 5 / 5 (769 głosów)