Składniki:
- 2 duże cebule, pokrojone na ćwiartki
- 1 szklanka (235 ml) oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru kryształu
- 1/2 szklanki (120 ml) bulionu drobiowego
- 6 łyżek octu winnego z sherry
- 800 g mieszanych liści sałaty
- 1 szklanka (115 g) prażonych orzechów włoskich
- 1/2 czerwonej cebuli, cienko pokrojonej
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
- Cebule położyć na blaszce, skropić oliwą i posypać cukrem. Piec przez 30 minut, odwrócić i piec przez kolejne pół godziny, aż cebula się skarmelizuje. Odstawić do przestudzenia.
- Przestudzoną cebulę zmiksować w blenderze, dodać resztę oliwy, bulion i ocet, zmiksować na gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki.
- W misce wymieszać sałatę z 1/2 szklanki orzechów i częścią czerwonej cebuli. Polać sosem i wymieszać. Udekorować resztą orzechów i cebuli.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
110 minut