w

Sałata z dressingiem z pieczonej cebuli

Najlepszą częścią tej sałatki jest dressing. Pieczona cebula zmiksowana z winnym octem, oliwą i bulionem daje niezwykle aromatyczny sos. Sałatę można posypać kozim serem. Pycha!

Składniki:

  • 2 duże cebule, pokrojone na ćwiartki
  • 1 szklanka (235 ml) oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 1/2 szklanki (120 ml) bulionu drobiowego
  • 6 łyżek octu winnego z sherry
  • 800 g mieszanych liści sałaty
  • 1 szklanka (115 g) prażonych orzechów włoskich
  • 1/2 czerwonej cebuli, cienko pokrojonej

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
  • Cebule położyć na blaszce, skropić oliwą i posypać cukrem. Piec przez 30 minut, odwrócić i piec przez kolejne pół godziny, aż cebula się skarmelizuje. Odstawić do przestudzenia.
  • Przestudzoną cebulę zmiksować w blenderze, dodać resztę oliwy, bulion i ocet, zmiksować na gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki.
  • W misce wymieszać sałatę z 1/2 szklanki orzechów i częścią czerwonej cebuli. Polać sosem i wymieszać. Udekorować resztą orzechów i cebuli.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

110 minut


Średnia 5 / 5 (1228 głosów)