Składniki:
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- 2 filety anchois, opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 115 g parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Oddzielić liście sałaty rzymskiej. Przeciąć w poprzek na kawałki szerokości 1,5 cm, dobrze umyć i osuszyć w suszarce do sałaty.
- Obieraczką do warzyw zetrzeć na wiórki 1/3 szklanki parmezanu.
- W blenderze zmiksować na gładko czosnek z anchois i sokiem z cytryny. Stale mieszając, dodawać olej, aż wszystko się dobrze połączy. Doprawić solą i pieprzem.
- W misce wymieszać delikatnie sałatę z sosem, 1/4 szklanki startego parmezanu, solą i pieprzem. Podzielić sałatę pomiędzy 2 talerze i posypać pozostałymi wiórkami parmezanu.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Całkowity czas:
15 minut