w

Sałata rzymska z sosem czosnkowo-cytrynowym z anchois

Aromatyczna zielona sałata. Można ją przygotować w mniej niż 15 minut.

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • 2 filety anchois, opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym
  • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 115 g parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Oddzielić liście sałaty rzymskiej. Przeciąć w poprzek na kawałki szerokości 1,5 cm, dobrze umyć i osuszyć w suszarce do sałaty.
  • Obieraczką do warzyw zetrzeć na wiórki 1/3 szklanki parmezanu.
  • W blenderze zmiksować na gładko czosnek z anchois i sokiem z cytryny. Stale mieszając, dodawać olej, aż wszystko się dobrze połączy. Doprawić solą i pieprzem.
  • W misce wymieszać delikatnie sałatę z sosem, 1/4 szklanki startego parmezanu, solą i pieprzem. Podzielić sałatę pomiędzy 2 talerze i posypać pozostałymi wiórkami parmezanu.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (1114 głosów)