w

Rosyjska sałatka z kapusty i buraków

Kolorowa i pyszna sałatka, której trudno się oprzeć! Po przyrządzeniu należy ją odstawić nawet na 24 godziny, a następnie przechowywać w lodówce. Smakuje wyśmienicie po kilku dniach.

Składniki:

  • 2 kg kapusty, poszatkowanej
  • 2 marchewki, starte
  • 1 burak, starty
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony

Przygotowanie:

  • Kapustę wymieszać z marchewką, burakiem i czosnkiem.
  • W litrze wody wymieszać cukier, sól i pieprz. Zagotować, a następnie dodać olej i ocet, gotować przez 30 sekund, ale nie doprowadzić do wrzenia! Zalewą polać kapustę. Na kapuście położyć jakiś obciążnik – np. słoik z wodą.
  • Odstawić w temperaturze pokojowej na noc. Następnie przełożyć do słoików, zakręcić je i przechowywać w lodówce.

Porcja dla:

1 osoby

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

05 minut

Całkowity czas:

505 minut


Średnia 5 / 5 (831 głosów)