w

Pikle z japońskiej rzodkwi

Smaczna i ciekawa przekąska, dodatek do kanapek lub przystawka. Rzodkiew japońska – daikon marynowana w octowej zalewie, odstawiona na noc w lodówce, a na następny dzień gotowa!

Składniki:

  • 200 g japońskiej rzodkwi (daikon)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki oleju sezamowego

Przygotowanie:

  • W misce wymieszać rzodkiew z solą. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut, aż rzodkiew puści 1-2 łyżki wody.
  • Rzodkiew odsączyć i przepłukać z soli. Osuszyć ręcznikiem papierowym i wrzucić z powrotem do miski. Dodać ocet, pieprz i olej sezamowy. Przykryć i wstawić do lodówki na 8 godzin.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

500 minut


Średnia 5 / 5 (722 głosów)