w

Pikantna sałatka z trzech fasoli

Warzywa strączkowe z puszki to niezwykle przydatny produkt, z którego można błyskawicznie przyrządzić zdrową potrawę. Zmieszajmy je ze świeżą zieloną fasolką i serem mozzarella oraz pikantnym dressingiem, a otrzymamy bardzo smaczną sałatkę, którą najlepiej podać z pieczywem czosnkowym na ciepło.

Składniki:

  • 125 g zielonej fasolki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka łagodnego chili w proszku lub papryki w proszku
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 400 g fasoli cannellini lub kidney, odsączonej i wypłukanej

Przygotowanie:

  • Fasolkę zieloną gotować w osolonej wodzie przez 3-5 minut. Odsączyć i przepłukać zimną wodą.
  • W małym słoiczku oliwę wymieszać z octem, curry i czosnkiem. Dodać sól i pieprz, zakręcić i energicznie potrząsać, aby powstał jednolity sos.
  • W misce wymieszać fasolkę zieloną z fasolami z puszki, cebulką i serem. Polać sosem i wymieszać.
  • Na półmisku ułożyć plasterki pomidorów, na nie wyłożyć sałatkę z fasoli. Posypać kolendrą. Schłodzić przed podaniem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

05 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (1077 głosów)