Składniki:
- 125 g zielonej fasolki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżeczka łagodnego chili w proszku lub papryki w proszku
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 400 g fasoli cannellini lub kidney, odsączonej i wypłukanej
Przygotowanie:
- Fasolkę zieloną gotować w osolonej wodzie przez 3-5 minut. Odsączyć i przepłukać zimną wodą.
- W małym słoiczku oliwę wymieszać z octem, curry i czosnkiem. Dodać sól i pieprz, zakręcić i energicznie potrząsać, aby powstał jednolity sos.
- W misce wymieszać fasolkę zieloną z fasolami z puszki, cebulką i serem. Polać sosem i wymieszać.
- Na półmisku ułożyć plasterki pomidorów, na nie wyłożyć sałatkę z fasoli. Posypać kolendrą. Schłodzić przed podaniem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
05 minut
Całkowity czas:
20 minut