w

Pikantna sałatka nicejska

Tę klasyczną sałatkę przyrządzimy z prostych składników. Anchois z puszki utarte z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, musztardą i czosnkiem tworzą świetny sos. Podawać z bagietką.

Składniki:

  • 400 g młodych ziemniaków, umytych i oskrobanych
  • 200 g fasoli jaś
  • 3 jajka
  • 50 g anchois z puszki
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 łyżeczka musztardy dijon

Przygotowanie:

  • Włożyć ziemniaki do rondla z lekko osolonym wrzątkiem i gotować przez 10–12 minut. Dodać fasolę na ostatnie 4 minuty gotowania. Odcedzić, wypłukać strumieniem zimnej wody i ponownie odcedzić.
  • W czasie gdy gotują się ziemniaki, włożyć jajka do rondla z wrzątkiem i gotować przez 7–8 minut, by żółtko pozostało półpłynne. Przełożyć jajka do miski z zimną wodą. Obrać ze skorupki i przekroić wzdłuż na ćwiartki.
  • Odsączyć anchois. Wrzucić do miksera razem z czosnkiem, musztardą, sokiem z cytryny i oliwą. Utrzeć. Polać ugotowane ziemniaki i fasolę połową tego sosu. Delikatnie wymieszać.
  • Rozdrobnić tuńczyka. Włożyć sałatę do salaterki. Ułożyć na niej ziemniaki, fasolę, pomidory oraz jajka, a następnie posypać ją kawałkami tuńczyka i oliwkami. Skropić resztą dressingu i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

12 minut

Całkowity czas:

27 minut


Średnia 5 / 5 (1358 głosów)