Składniki:
- 400 g młodych ziemniaków, umytych i oskrobanych
- 200 g fasoli jaś
- 3 jajka
- 50 g anchois z puszki
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 łyżeczka musztardy dijon
Przygotowanie:
- Włożyć ziemniaki do rondla z lekko osolonym wrzątkiem i gotować przez 10–12 minut. Dodać fasolę na ostatnie 4 minuty gotowania. Odcedzić, wypłukać strumieniem zimnej wody i ponownie odcedzić.
- W czasie gdy gotują się ziemniaki, włożyć jajka do rondla z wrzątkiem i gotować przez 7–8 minut, by żółtko pozostało półpłynne. Przełożyć jajka do miski z zimną wodą. Obrać ze skorupki i przekroić wzdłuż na ćwiartki.
- Odsączyć anchois. Wrzucić do miksera razem z czosnkiem, musztardą, sokiem z cytryny i oliwą. Utrzeć. Polać ugotowane ziemniaki i fasolę połową tego sosu. Delikatnie wymieszać.
- Rozdrobnić tuńczyka. Włożyć sałatę do salaterki. Ułożyć na niej ziemniaki, fasolę, pomidory oraz jajka, a następnie posypać ją kawałkami tuńczyka i oliwkami. Skropić resztą dressingu i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
12 minut
Całkowity czas:
27 minut