Składniki:
- 1 główka chińskiej kapusty (ok 500 g)
- 10 g soli
- 2 suszone czerwone papryczki chilli
- 20 ml oleju
- 1 l. wody
- 60 g cukru
- 10 g świeżego imbiru (drobno poszatkowany)
- 25 ml octu
Przygotowanie:
- Kapustę umyć i osuszyć, pociąć liście wzdłuż włókien na paski o wymiarach 5 cm x 0,5 cm. (najlepsze są twarde części liści).
- Poszatkowaną kapustę włożyć do garnka lub miski, posolić i przykryć pokrywką. Kapusta ma się marynować przez 4 godziny.
- Paprykę chilli oczyścić z nasion i pokroić na cienkie paseczki, usmażyć na rozgrzanym oleju.
- Do usmażonej papryki dodać wodę, cukier i imbir, kiedy zacznie się gotować dodać ocet i zdjąć z ognia.
- Po 4 godz. odlać z kapusty płyn i ponownie włożyć ją do garnka, zalać ostudzoną marynatą i odstawić pod przykryciem na kolejne 4 godziny.
- Podawać jako przystawkę do dań głównych.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
500 minut