w

Ostra kapusta po chińsku

Przystawka do dań głównych składająca się z marynowanej kapusty chińskiej, w smaku słodko-kwaśna i ostra.

Składniki:

  • 1 główka chińskiej kapusty (ok 500 g)
  • 10 g soli
  • 2 suszone czerwone papryczki chilli
  • 20 ml oleju
  • 1 l. wody
  • 60 g cukru
  • 10 g świeżego imbiru (drobno poszatkowany)
  • 25 ml octu

Przygotowanie:

  • Kapustę umyć i osuszyć, pociąć liście wzdłuż włókien na paski o wymiarach 5 cm x 0,5 cm. (najlepsze są twarde części liści).
  • Poszatkowaną kapustę włożyć do garnka lub miski, posolić i przykryć pokrywką. Kapusta ma się marynować przez 4 godziny.
  • Paprykę chilli oczyścić z nasion i pokroić na cienkie paseczki, usmażyć na rozgrzanym oleju.
  • Do usmażonej papryki dodać wodę, cukier i imbir, kiedy zacznie się gotować dodać ocet i zdjąć z ognia.
  • Po 4 godz. odlać z kapusty płyn i ponownie włożyć ją do garnka, zalać ostudzoną marynatą i odstawić pod przykryciem na kolejne 4 godziny.
  • Podawać jako przystawkę do dań głównych.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

500 minut


Średnia 5 / 5 (1227 głosów)