w

Ogórkowy dip indyjski „raita”

Ta chłodna, orzeźwiająca sałatka jest wspaniałym dodatkiem do dwóch potraw – marokańskiego kuskusu oraz tadżinu z baraniny. Należy ją zrobić wcześnie rano i wstawić do lodówki, aby smaki i zapachy dobrze się ze sobą wymieszały i zharmonizowały. Można dodać więcej świeżej mięty do smaku, ale nie zastępować jej suszoną, bo to po prostu nie to samo.

Składniki:

  • 2 długie ogórki, obrane, bez pestek, pokrojone w cienkie plasterki
  • 400 g (2 szklanki) naturalnego jogurtu greckiego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli koszernej

Przygotowanie:

  • Wymieszać razem w misce ogórek, jogurt, sok z cytryny, miętę, cukier i sól. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.

Porcja dla:

12 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

195 minut


Średnia 5 / 5 (645 głosów)