Składniki:
- 4 kg ogórków średniej wielkości
- 6 cebul pokrojonych w piórka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki octu
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka cukru
- 2 kartony po 500 g przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
- Ogórki obrać i pokroić w słupki, przełożyć do miski. Dodać cebulę.
- Olej wymieszać z octem, solą, cukrem i przecierem. Zalać tym ogórki z cebulą. Dobrze wymieszać i odstawić na 2 godziny.
- Przełożyć ogórki z cebulą do słoików i zalać sosem. Zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 20 minut.
- Słoiki ustawić w dużym garnku na ściereczce, zalać wodą do 3/4 wysokości i gotować (na małym ogniu) od momentu wrzenia przez 20 minut.
Pasteryzacja:
Porcja dla:
14 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
140 minut