w

Ogórki w zalewie pomidorowej

Sezon ogórkowy w pełni, więc przerabiamy tony ogórków kisząc, pasteryzując w occie, oraz na inne mniej, czy bardziej wyszukane sposoby. Ten jest prosty, szybki, a efekt smaczny. Dodatek do mięs, wędlin, czy z czym kto lubi.

Składniki:

  • 4 kg ogórków średniej wielkości
  • 6 cebul pokrojonych w piórka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 kartony po 500 g przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

  • Ogórki obrać i pokroić w słupki, przełożyć do miski. Dodać cebulę.
  • Olej wymieszać z octem, solą, cukrem i przecierem. Zalać tym ogórki z cebulą. Dobrze wymieszać i odstawić na 2 godziny.
  • Przełożyć ogórki z cebulą do słoików i zalać sosem. Zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 20 minut.
  • Pasteryzacja:

  • Słoiki ustawić w dużym garnku na ściereczce, zalać wodą do 3/4 wysokości i gotować (na małym ogniu) od momentu wrzenia przez 20 minut.

Porcja dla:

14 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

140 minut


Średnia 5 / 5 (983 głosów)