Składniki:
- 1,5 kg obranych i pokrojonych ziemniaków
- 80 g posiekanej cebuli
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
Przygotowanie:
- W dużym garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki i gotować, aż będą miękkie ale wciąż jędrne, około 15 minut. Odcedzić i przełożyć do dużej miski. Dodać cebulę.
- W dużej misce wymieszać majonez z olejem, octem, cukrem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać z ziemniakami i cebulą. Przed podaniem odczekać godzinę, aby ziemniaki przeszły smakiem sosu.
Porcja dla:
7 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
90 minut