w

Niemiecka sałatka ziemniaczana na Oktoberfest

Ta ziemniaczana sałatka znakomicie smakuje z „bratwurst und kraut”, czyli z kiełbasą i kiszoną kapustą (no i oczywiście z piwem!).

Składniki:

  • 1,5 kg obranych i pokrojonych ziemniaków
  • 80 g posiekanej cebuli
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego

Przygotowanie:

  • W dużym garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki i gotować, aż będą miękkie ale wciąż jędrne, około 15 minut. Odcedzić i przełożyć do dużej miski. Dodać cebulę.
  • W dużej misce wymieszać majonez z olejem, octem, cukrem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać z ziemniakami i cebulą. Przed podaniem odczekać godzinę, aby ziemniaki przeszły smakiem sosu.

Porcja dla:

7 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

90 minut


Średnia 5 / 5 (872 głosów)