Składniki:
- 2 kg ziemniaków woskowych
- 250 ml bulionu (przygotowanego z jednej kostki)
- 5 łyżek octu
- 2 łyżki oleju
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- cukier do smaku
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- posiekany szczypiorek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ugotować ziemniaki w dużym garnku aż będą miękkie. Odcedzić i lekko ostudzić. Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- W małej misce wymieszać gorący bulion z olejem, octem, solą i cukrem.
- Włożyć plasterki ciepłych ziemniaków do miski na sałatkę. Wymieszać z posiekaną cebulą i polać gorącym bulionem. Ziemniaki powinny być ciepłe, żeby mogły lepiej nasiąknąć bulionem.
- Odstawić na 5 minut i przyprawić solą i pieprzem. Posypać szczypiorkiem i podawać na ciepło.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
40 minut