w

Niemiecka sałatka ziemniaczana na ciepło

Czy jest coś lepszego od świeżo przygotowanej sałatki ziemniaczanej? Z kiełbaską lub karkówką jest jak marzenie! To jest przepis mojej mamy, prosto z Bawarii.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków woskowych
  • 250 ml bulionu (przygotowanego z jednej kostki)
  • 5 łyżek octu
  • 2 łyżki oleju
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • posiekany szczypiorek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Ugotować ziemniaki w dużym garnku aż będą miękkie. Odcedzić i lekko ostudzić. Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  • W małej misce wymieszać gorący bulion z olejem, octem, solą i cukrem.
  • Włożyć plasterki ciepłych ziemniaków do miski na sałatkę. Wymieszać z posiekaną cebulą i polać gorącym bulionem. Ziemniaki powinny być ciepłe, żeby mogły lepiej nasiąknąć bulionem.
  • Odstawić na 5 minut i przyprawić solą i pieprzem. Posypać szczypiorkiem i podawać na ciepło.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1125 głosów)