w

Najprostsza raita

Raita to indyjska wersja mizerii. Bardzo świeża i smaczna przystawka, która może służyć jako dip lub sałatka.

Składniki:

  • 1 ogórek
  • 1/2 czerwonej cebuli drobno posiekanej
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • czerwona papryka w proszku lub świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  • Ogórka umyć i obrać. Przekroić na pół i usunąć pestki. Zetrzeć miąższ na tarce, dodać sól i odstawić na 30 minut, a następnie odsączyć nadmiar płynu.
  • Wmieszać cebulę, a następnie jogurt i paprykę. Doprawić solą.
  • Wlać mieszaninę do małych szklanek i udekorować plasterkami ogórka.

Porcja dla:

12 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (749 głosów)