w

Najlepsza sałatka z owocami morza

Ta sałatka ze świeżych owoców morza. Wspaniała jako przystawka lub danie na upalne lato. Aby oszczędzić sobie czasu i pracy, najlepiej kupić owoce morza już oczyszczone.

Składniki:

  • 500 g muli
  • 500 g małży
  • oliwa z oliwek do smaku
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 cytryna, pokrojona na ćwiartki
  • 1 łodyga selera naciowego, przekrojona na pół
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Na dużą patelnię nalać około 2 cm wody, wrzucić mule i małże, gotować przez kilka minut, aż się otworzą. Wyrzucić te, które się nie otworzyły.
  • Dodać kroplę oliwy i czosnek. Gotować przez 4-5 minut. Zestawić z ognia. Owoce morza wyjąć z muszli.
  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Dodać 3/4 cytryny, 1/2 selera, 1/2 pietruszki i ośmiornicę. Gotować na małym ogniu przez 40 minut.
  • Z garnka wyjąć ośmiornicę i do tej samej wody dodać kalmary. Gotować przez 10 minut. Wyjąć kalmary a dodać krewetki. Gotować przez 5-10 minut, aż będą matowe.
  • Ośmiornicę pokroić w kostkę, a kalmary w pierścienie.
  • Marchewkę i resztę selera posiekać i gotować w osolonej wodzie przez 3 minuty.
  • W misceczce wymieszać pietruszkę z oliwą i solą.
  • Wszystkie owoce morza wymieszać z warzywami. Dodać oliwę z pietruszką, wymieszać. Podawać na ciepło lub zimno z kawałkami cytryny.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (1565 głosów)