Składniki:
- 500 g muli
- 500 g małży
- oliwa z oliwek do smaku
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 cytryna, pokrojona na ćwiartki
- 1 łodyga selera naciowego, przekrojona na pół
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Na dużą patelnię nalać około 2 cm wody, wrzucić mule i małże, gotować przez kilka minut, aż się otworzą. Wyrzucić te, które się nie otworzyły.
- Dodać kroplę oliwy i czosnek. Gotować przez 4-5 minut. Zestawić z ognia. Owoce morza wyjąć z muszli.
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Dodać 3/4 cytryny, 1/2 selera, 1/2 pietruszki i ośmiornicę. Gotować na małym ogniu przez 40 minut.
- Z garnka wyjąć ośmiornicę i do tej samej wody dodać kalmary. Gotować przez 10 minut. Wyjąć kalmary a dodać krewetki. Gotować przez 5-10 minut, aż będą matowe.
- Ośmiornicę pokroić w kostkę, a kalmary w pierścienie.
- Marchewkę i resztę selera posiekać i gotować w osolonej wodzie przez 3 minuty.
- W misceczce wymieszać pietruszkę z oliwą i solą.
- Wszystkie owoce morza wymieszać z warzywami. Dodać oliwę z pietruszką, wymieszać. Podawać na ciepło lub zimno z kawałkami cytryny.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
80 minut