w

Meksykańska sałatka z komosą

Sałatka z kurczakiem smażonym w przyprawie do tacos, komosą ryżową (quinoa), awokado i ostrymi papryczkami jalapeno, z pyszną salsą. Przyprawę do tacos kupisz w sklepie z żywnością orientalną.

Składniki:

  • 240 ml wody
  • 85 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 25 g przyprawy do tacos
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 awokado, obrane i posiekane
  • 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę

Przygotowanie:

  • W rondelku doprowadzić do wrzenia wodę z komosą i połową przyprawy do tacos. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 15 minut, aż komosa będzie miękka i wchłonie wodę.
  • Kurczaka wymieszać z pozostałą przyprawą do tacos i odstawić na 10 minut.
  • W patelni, na średnim ogniu rozgrzać masło. Smażyć kurczaka przez 5-10 minut, często mieszając. Gdy się usmaży, włożyć go do miski razem z komosą i wstawić miskę do zamrażarki na 5 minut, aby wszystko stygło.
  • W dużej misce wymieszać awokado z czerwoną cebulą, selerem, szpinakiem, marchewką, papryką, ogórkiem i jalapeno. Dodać ostudzonego kurczaka z komosą i salsę. Wymieszać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1295 głosów)