Składniki:
- 240 ml wody
- 85 g komosy ryżowej (quinoa)
- 25 g przyprawy do tacos
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka masła
- 1 awokado, obrane i posiekane
- 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę
Przygotowanie:
- W rondelku doprowadzić do wrzenia wodę z komosą i połową przyprawy do tacos. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 15 minut, aż komosa będzie miękka i wchłonie wodę.
- Kurczaka wymieszać z pozostałą przyprawą do tacos i odstawić na 10 minut.
- W patelni, na średnim ogniu rozgrzać masło. Smażyć kurczaka przez 5-10 minut, często mieszając. Gdy się usmaży, włożyć go do miski razem z komosą i wstawić miskę do zamrażarki na 5 minut, aby wszystko stygło.
- W dużej misce wymieszać awokado z czerwoną cebulą, selerem, szpinakiem, marchewką, papryką, ogórkiem i jalapeno. Dodać ostudzonego kurczaka z komosą i salsę. Wymieszać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
45 minut