Składniki:
- 1 kg małych patisonów
- 1 duża papryka
- 6 gałązek kopru
- 6 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- po kilka ziaren pieprzu i gorczycy
Przygotowanie:
- Patisony umyć. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić.
- Do dwóch słoików po równo rozłożyć: koper, czosnek, liście laurowe, pieprz i gorczycę. Włożyć patisony i paprykę.
- Składniki na zalewę zagotować i zalać nią patisony.
- Słoiki zakręcić i pasteryzować w gorącym piekarniku przez 20 minut.
- Pasteryzacja w piekarniku: słoiku ustawić na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego (bez termoobiegu) do temperatury 130 stopni i pasteryzować słoiki przez 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić słoiki aby przestygły.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
40 minut