w

Marynowane patisony z papryką

Bardzo lubię przyrządzać patisony bo to smaczne warzywo. W tej wersji mogę je zachować w słoiczkach do zimy!

Składniki:

  • 1 kg małych patisonów
  • 1 duża papryka
  • 6 gałązek kopru
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu i gorczycy

Przygotowanie:

  • Patisony umyć. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić.
  • Do dwóch słoików po równo rozłożyć: koper, czosnek, liście laurowe, pieprz i gorczycę. Włożyć patisony i paprykę.
  • Składniki na zalewę zagotować i zalać nią patisony.
  • Słoiki zakręcić i pasteryzować w gorącym piekarniku przez 20 minut.
  • Pasteryzacja w piekarniku: słoiku ustawić na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego (bez termoobiegu) do temperatury 130 stopni i pasteryzować słoiki przez 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić słoiki aby przestygły.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1066 głosów)