Składniki:
- 750 g ogórków
- 250 g cebuli
- kilka ząbków czosnku
- korzeń chrzanu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- garść gorczycy
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
Przygotowanie:
- Ogórki obrać pokroić w plasterki, posolić i odstawić na 20 minut.
- Cebulę pokroić w plasterki i sparzyć wrzątkiem.
- Do słoików nakładać ogórki, cebulę i przyprawy.
- Wszystkie składniki na zalewę zagotować i gorącą zalewać ogórki.
- Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 25 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce do góry dnem, przykryć kocykiem i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
75 minut