w

Marynowana sałatka z ogórków

Bardzo lubię ten przepis na ogórki, choć jest mniej tradycyjny. Cebula, czosnek, chrzan, gorczyca, a na dodatek ostra czerwona papryka.

Składniki:

  • 750 g ogórków
  • 250 g cebuli
  • kilka ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • garść gorczycy
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki

Przygotowanie:

  • Ogórki obrać pokroić w plasterki, posolić i odstawić na 20 minut.
  • Cebulę pokroić w plasterki i sparzyć wrzątkiem.
  • Do słoików nakładać ogórki, cebulę i przyprawy.
  • Wszystkie składniki na zalewę zagotować i gorącą zalewać ogórki.
  • Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 25 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce do góry dnem, przykryć kocykiem i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (1130 głosów)