w

Makaronowa sałatka ze szpinakiem

Pyszna i wartościowa sałatka bogata w żelazo. Dzieci naprawdę chętnie jedzą szpinak, pod warunkiem, że nie wiedzą, że to szpinak!

Składniki:

  • 300 g makaronu kokardki
  • 300 g młodego szpinaku, opłukanego i pokrojonego
  • 50 g pokruszonego sera feta
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 400 g czarnych oliwek, odsączonych z zalewy i pokrojonych

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować al dente. Odcedzić.
  • W misce wymieszać makaron ze szpinakiem, serem, cebulą i oliwkami.
  • Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z sosem włoskim, czosnkiem, solą i pieprzem. Polać sałatkę, wymieszać. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Podawać schłodzoną.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

145 minut


Średnia 5 / 5 (795 głosów)