Składniki:
- 1/2 kg makaronu muszelki
- 1/2 kg (3 szklanki) posiekanych pomidorów
- 50 g (1/4 szklanki) ząbków czosnku, zgniecionych
- 15 oliwek Kalamata, bez pestek, pokrojonych w plasterki
- 1/4 szklanki świeżej drobno posiekanej bazylii
- 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek
- 10 papryczek peperoni
Przygotowanie:
- Wymieszać pomidory z czosnkiem, oliwkami, bazylią, oliwą i papryczkami i odstawić, aby wszystkie składanki się zamarynowały na tak długo, jak to możliwe (najlepiej na noc, choć można też jeść od razu).
- Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsączyć. Wymieszać z pozostałymi składnikami i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
500 minut