Składniki:
- 200 g kaszki bulgur
- 600 ml wrzątku
- 125 g fasolki szparagowej, przekrojonej na połówki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- po 1 łyżeczce mielonego cynamonu, kminu rzymskiego i kolendry
- 25 g szczypiorku, posiekanego
Przygotowanie:
- Wsypać kaszkę do dużej miski i zalać wrzątkiem. Dodać łyżeczkę soli i odstawić na 15–20 minut, aż wchłonie całą wodę. Spulchnić widelcem.
- W czasie gdy kaszka się moczy, wrzucić fasolkę do garnka z wrzątkiem i blanszować przez 1–2 minuty. Odsączyć, opłukać strumieniem zimnej wody i znów odsączyć.
- Utrzeć oliwę z sokiem z cytryny i przyprawami oraz odrobiną soli i czarnego pieprzu. Dodać do kaszki i wymieszać.
- Dodać do kaszki fasolkę szparagową, szczypiorek, zioła, oliwki, paprykę i posiekane pomidory oraz ser feta i delikatnie wymieszać widelcem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
05 minut
Całkowity czas:
15 minut