w

Libańska sałatka z kaszki bulgur i sera feta

Z kaszki bulgur można przyrządzić doskonała sałatkę. Dodamy do niej zioła, oliwki, kruche warzywa i pokruszony ser feta oraz pikantny dressing. Świetnie smakuje z sałatą lodową i pieczywem z sezamem.

Składniki:

  • 200 g kaszki bulgur
  • 600 ml wrzątku
  • 125 g fasolki szparagowej, przekrojonej na połówki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • po 1 łyżeczce mielonego cynamonu, kminu rzymskiego i kolendry
  • 25 g szczypiorku, posiekanego

Przygotowanie:

  • Wsypać kaszkę do dużej miski i zalać wrzątkiem. Dodać łyżeczkę soli i odstawić na 15–20 minut, aż wchłonie całą wodę. Spulchnić widelcem.
  • W czasie gdy kaszka się moczy, wrzucić fasolkę do garnka z wrzątkiem i blanszować przez 1–2 minuty. Odsączyć, opłukać strumieniem zimnej wody i znów odsączyć.
  • Utrzeć oliwę z sokiem z cytryny i przyprawami oraz odrobiną soli i czarnego pieprzu. Dodać do kaszki i wymieszać.
  • Dodać do kaszki fasolkę szparagową, szczypiorek, zioła, oliwki, paprykę i posiekane pomidory oraz ser feta i delikatnie wymieszać widelcem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

05 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (1178 głosów)