w

Letnia sałatka z wołowiną

Wołowina usmażona na patelni grillowej ma delikatnie wędzony posmak. Wzbogaca orzeźwiającą sałatkę z kruchych warzyw w dressingu z octu balsamicznego i oleju z orzechów włoskich.

Składniki:

  • ½ łyżeczki soli
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
  • 100 g rzodkiewki, pokrojonej w plasterki
  • 1 stek z rumsztyku (ok. 350 g), okrojony z tłuszczu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  • Do miski z zimną wodą dodać sól i starannie rozpuścić. Wrzucić cebulę i rzodkiewkę. Odstawić na czas smażenia mięsa (dzięki temu warzywa będą nieco łagodniejsze, a rzodkiewka nie odbarwi się).
  • Rozgrzać mocno patelnię grillową lub teflonową patelnię o grubym dnie. Osuszyć stek papierowym ręcznikiem, nasmarować go z obu stron 2 łyżeczkami oliwy z oliwek, po czym posypać ziołami i odrobiną czarnego pieprzu. Smażyć po 2½–3½ minuty z każdej strony, w zależności od tego, jakie mięso wolimy – półkrwiste czy lekko wysmażone. Przełożyć stek na deskę do krojenia i odstawić na kilka minut.
  • Utrzeć resztę oliwy z oliwek z olejem z orzechów włoskich i octem. Pokroić stek na plasterki o grubości około 5 mm. Soki, które z niego wyciekły, wlać do dressingu.
  • Starannie odsączyć cebulę i rzodkiewkę. Włożyć do dużej miski, dodać dressing oraz selera naciowego i plasterki mięsa. Delikatnie wymieszać. Rozdzielić rukolę lub listki sałaty na 4 talerze. Nałożyć na wierzch sałatkę. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

07 minut

Całkowity czas:

22 minut


Średnia 5 / 5 (1607 głosów)