Składniki:
- ½ łyżeczki soli
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
- 100 g rzodkiewki, pokrojonej w plasterki
- 1 stek z rumsztyku (ok. 350 g), okrojony z tłuszczu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Do miski z zimną wodą dodać sól i starannie rozpuścić. Wrzucić cebulę i rzodkiewkę. Odstawić na czas smażenia mięsa (dzięki temu warzywa będą nieco łagodniejsze, a rzodkiewka nie odbarwi się).
- Rozgrzać mocno patelnię grillową lub teflonową patelnię o grubym dnie. Osuszyć stek papierowym ręcznikiem, nasmarować go z obu stron 2 łyżeczkami oliwy z oliwek, po czym posypać ziołami i odrobiną czarnego pieprzu. Smażyć po 2½–3½ minuty z każdej strony, w zależności od tego, jakie mięso wolimy – półkrwiste czy lekko wysmażone. Przełożyć stek na deskę do krojenia i odstawić na kilka minut.
- Utrzeć resztę oliwy z oliwek z olejem z orzechów włoskich i octem. Pokroić stek na plasterki o grubości około 5 mm. Soki, które z niego wyciekły, wlać do dressingu.
- Starannie odsączyć cebulę i rzodkiewkę. Włożyć do dużej miski, dodać dressing oraz selera naciowego i plasterki mięsa. Delikatnie wymieszać. Rozdzielić rukolę lub listki sałaty na 4 talerze. Nałożyć na wierzch sałatkę. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
07 minut
Całkowity czas:
22 minut