Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 1 opakowanie (120 g) serka brie
- mała główka sałaty lodowej
- 1 średni ogórek, pokrojony w plasterki
- 3 pomidory, pokrojone w ósemki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 30 minut.
- Na rozgrzanym oleju usmażyć zamarynowane mięso z obu stron na rumiano, ostudzić i pokroić w paski.
- Patelnię rozgrzać bez tłuszczu i usmażyć na niej ser brie, aby się lekko zrumienił. Ostudzić i pokroić w trójkąty.
- Sałatę podzielić na listki, opłukać i osuszyć. Większe liście porwać na mniejsze części.
- Wszystkie składniki ułożyć w salaterce, delikatnie wymieszać.
- Oliwę połączyć z octem winnym, solą i pieprzem. Dodać czosnek, wszystko razem dokładnie wymieszać. Sosem polać sałatkę.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
75 minut