w

Lekka sałatka z serem brie

Lekka sałatka z kurczakiem i serkiem brie. Podaję ją ze świeżą bagietką lub z chrupiącymi grzankami posmarowanymi masłem.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 opakowanie (120 g) serka brie
  • mała główka sałaty lodowej
  • 1 średni ogórek, pokrojony w plasterki
  • 3 pomidory, pokrojone w ósemki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski

Przygotowanie:

  • Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 30 minut.
  • Na rozgrzanym oleju usmażyć zamarynowane mięso z obu stron na rumiano, ostudzić i pokroić w paski.
  • Patelnię rozgrzać bez tłuszczu i usmażyć na niej ser brie, aby się lekko zrumienił. Ostudzić i pokroić w trójkąty.
  • Sałatę podzielić na listki, opłukać i osuszyć. Większe liście porwać na mniejsze części.
  • Wszystkie składniki ułożyć w salaterce, delikatnie wymieszać.
  • Oliwę połączyć z octem winnym, solą i pieprzem. Dodać czosnek, wszystko razem dokładnie wymieszać. Sosem polać sałatkę.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (1261 głosów)