w

Kuskus z warzywami, czyli "moja jarzynowa"

Słodko-kwaśna, idealnie orzeźwiająca sałatka.

Składniki:

  • 1 całe opakowanie kuskusu (300 g)
  • 1 kostka rosołowa
  • 4 ogórki kiszone (lub konserwowe)
  • ok. 130- 150 g oliwek zielonych
  • 3 duże pomidory
  • 1 duży, świeży ogórek

Przygotowanie:

  • Przesyp kuskus do dużej miski. Kostkę rosołową rozpuść w 1 szklance wrzątku i zalej bulionem kaszę. Prawdopodobnie trzeba będzie jeszcze dolać odrobinę wrzątku, tak aby wywar przykrył kuskus do ok. 0,5 cm nad jego powierzchnią. trzymaj pod przykryciem ok 5 min.
  • Ogórki kiszone pokrój w drobna kostkę i odsącz. Oliwki pokrój w cienkie krążki. Z pomidorów i obranego świeżego ogórka usuń gniazda nasienne i również pokrój w drobną kostkę.
  • Wszystkie warzywa (łącznie z puszkowymi) wymieszaj z kaszą – powinna ostygnąć do tego czasu.
  • W szklance po bulionie przygotuj sos: czubatą łyżkę majonezu wymieszaj z jogurtem, solą i pieprzem (pamiętaj, że dzięki kostce kuskus już będzie słony, ogórki i oliwki też robią swoje). Resztą jogurtu, która nie zmieściła się do szklanki, uzyskaj ulubioną konsystencję sałatki.
  • Podawaj schłodzoną.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:


15 minut

Całkowity czas:


15 minut


Średnia 5 / 5 (1697 głosów)