Składniki:
- 1 całe opakowanie kuskusu (300 g)
- 1 kostka rosołowa
- 4 ogórki kiszone (lub konserwowe)
- ok. 130- 150 g oliwek zielonych
- 3 duże pomidory
- 1 duży, świeży ogórek
Przygotowanie:
- Przesyp kuskus do dużej miski. Kostkę rosołową rozpuść w 1 szklance wrzątku i zalej bulionem kaszę. Prawdopodobnie trzeba będzie jeszcze dolać odrobinę wrzątku, tak aby wywar przykrył kuskus do ok. 0,5 cm nad jego powierzchnią. trzymaj pod przykryciem ok 5 min.
- Ogórki kiszone pokrój w drobna kostkę i odsącz. Oliwki pokrój w cienkie krążki. Z pomidorów i obranego świeżego ogórka usuń gniazda nasienne i również pokrój w drobną kostkę.
- Wszystkie warzywa (łącznie z puszkowymi) wymieszaj z kaszą – powinna ostygnąć do tego czasu.
- W szklance po bulionie przygotuj sos: czubatą łyżkę majonezu wymieszaj z jogurtem, solą i pieprzem (pamiętaj, że dzięki kostce kuskus już będzie słony, ogórki i oliwki też robią swoje). Resztą jogurtu, która nie zmieściła się do szklanki, uzyskaj ulubioną konsystencję sałatki.
- Podawaj schłodzoną.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Całkowity czas:
15 minut