w

Krewetki z ryżem i warzywami

Oto bardzo efektowna sałatka, w której krewetki tygrysie podajemy na aromatycznej mieszance dzikiego ryżu i ryżu basmati, z różyczkami brokułów, groszkiem cukrowym i żółtą papryką, w sosie ze świeżego koperku.

Składniki:

  • 250 mg mieszanki dzikiego ryżu i ryżu basmati, wypłukanego
  • sok i cienko obrana skórka z 1 limonki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego o niskiej zawartości soli
  • pieprz

Przygotowanie:

  • Ryż gotować we wrzątku razem ze skórką limonki, przez około 20 minut, aż będzie miękki. Odcedzić, przełożyć do dużej miski. Usunąć skórkę z limonki.
  • Wymieszać łyżkę soku z limonki z łyżką oleju słonecznikowego, olejem sezamowym, sosem sojowym i pieprzem w małym naczyniu. Skropić ryż sosem, a następnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  • Włożyć brokuły do koszyka do gotowania na parze i ustawić na 4 minuty na garnku z gotującą się wodą. Dodać groszek cukrowy, gotować na parze jeszcze przez 2 minuty, aż warzywa zaczną mięknąć. Odcedzić, przepłukać zimną wodą.
  • Resztę oleju słonecznikowego rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić krewetki i smażyć na dużym ogniu przez 1-2 minuty z każdej strony, aż zrobią się różowe. Zdjąć z ognia i skropić resztą soku z limonki.
  • Dodać do ryżu paprykę, cebulkę dymkę i 3 łyżki koperku, wymieszać. Ułożyć na ryżu krewetki, posypać pozostałym koperkiem i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1589 głosów)