Składniki:
- 250 mg mieszanki dzikiego ryżu i ryżu basmati, wypłukanego
- sok i cienko obrana skórka z 1 limonki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego o niskiej zawartości soli
- pieprz
Przygotowanie:
- Ryż gotować we wrzątku razem ze skórką limonki, przez około 20 minut, aż będzie miękki. Odcedzić, przełożyć do dużej miski. Usunąć skórkę z limonki.
- Wymieszać łyżkę soku z limonki z łyżką oleju słonecznikowego, olejem sezamowym, sosem sojowym i pieprzem w małym naczyniu. Skropić ryż sosem, a następnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
- Włożyć brokuły do koszyka do gotowania na parze i ustawić na 4 minuty na garnku z gotującą się wodą. Dodać groszek cukrowy, gotować na parze jeszcze przez 2 minuty, aż warzywa zaczną mięknąć. Odcedzić, przepłukać zimną wodą.
- Resztę oleju słonecznikowego rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić krewetki i smażyć na dużym ogniu przez 1-2 minuty z każdej strony, aż zrobią się różowe. Zdjąć z ognia i skropić resztą soku z limonki.
- Dodać do ryżu paprykę, cebulkę dymkę i 3 łyżki koperku, wymieszać. Ułożyć na ryżu krewetki, posypać pozostałym koperkiem i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
40 minut